มีการนองเลือดมากขึ้น ในขณะที่สงครามยาเสพติดของฟิลิปปินส์ปีแรกก็ประสบความล้มเหลว

News

มีการนองเลือดมากขึ้น ในขณะที่สงครามยาเสพติดของฟิลิปปินส์ปีแรกก็ประสบความล้มเหลว

4 August 2017

สงครามยาเสพติดที่โหดร้ายของประธานาธิบดีโรดริโก ดุเตอร์ที ของประเทศฟิลิปปินส์ได้ส่งผลให้มีผู้เสียชีวิตนับพันราย ในขณะเดียวกันราคายา คริสตัลเมธ ในกรุงมะนิลาได้มีราคาลดลง และเมื่อได้มีการสำรวจประชามติก็พบว่าประชาชนชาวฟิลิปปินส์ มีความกังวลอย่างมากต่ออาชญากรรมยาเสพติด

Duterte เข้ามามีอำนาจเมื่อวันที่ 30 มิถุนายนปีที่แล้วโดยได้สาบานว่าจะยับยั้งการใช้ยาฯและเห็นว่าการใช้ยาฯเป็น "อาการของโรคทางสังคมที่รุนแรง"

เจ้าหน้าที่ของรัฐได้กล่าวชื่นชมถึงโครงการปราบปรามยาเสพติดนี้ว่า ทำให้อัตราคดีอาชญากรรมที่เกี่ยวกับยาเสพติดมีจำนวนลดลงนับพัน พ่อค้ายาฯนับพันได้ถูกจับกุมและได้ลงทะเบียนเพื่อรับการรักษาตัว และนอกจากนี้พลเมืองในอนาคตของฟิลิปปินส์กำลังได้รับความคุ้มครองจากการระบาดของยาเสพติด

Oscar Albayalde หัวหน้าตำรวจของเมืองเมโทรมะนิลาบอกกับรอยเตอร์ว่า "มีคนนับพันที่ถูกฆ่าตาย "แต่มีคนนับล้านที่มีชีวิตอยู่?"มีจำนวนเสียงวิจารณ์รวมทั้งนักเคลื่อนไหวด้านสิทธิมนุษยชนทนายความและคริสตจักรคาทอลิกคัดค้านการอ้างสิทธิ์ในการปฏิบัติภาระกิจปราบปรามยาฯของเจ้าหน้าที่ พวกเขากล่าวว่าตำรวจได้ดำเนินการกับผู้ต้องหายาเสพติดอย่างเต็มที่โดยไม่ได้รับการยกเว้นโทษก่อให้เกิดความกลัวต่อชุมชนที่ยากจนและทำให้เกิดความไม่เป็นธรรมอย่างมากที่พวกเขา

Amado Picardal, นักบวชชาวฟิลิปปินส์กล่าวว่า "ประธานาธิบดีคนนี้ทำตัวราวกับว่าเขาอยู่เหนือกฎหมาย - ว่าเขาเป็นคนกฎหมาย" ในบทความล่าสุดสำหรับการประชุมของบิชอปคาทอลิกในประเทศฟิลิปปินส์ "เขาได้ละเลยหลักนิติธรรมและสิทธิมนุษยชน"

จำนวนผู้เสียชีวิตที่แท้จริงของสงครามยาเสพติดถูกโต้แย้งอย่างรุนแรงโดยมีนักวิจารณ์ว่ายอดผู้เสียชีวิตได้สูงกว่า 5,000 คน ที่ตำรวจระบุว่าเป็นคดีฆาตกรรมที่เกี่ยวข้องกับยาเสพติดหรือผู้ต้องสงสัยถูกสังหารในระหว่างการปฏิบัติงานของตำรวจ

ผู้ที่ตกเป็นเหยื่อส่วนใหญ่เป็นผู้ใช้ยาและตัวแทนจำหน่ายรายเล็กในขณะที่ผู้ที่อยู่เบื้องหลังการค้ายาเสพติดที่ร่ำรวยส่วนใหญ่ยังลอยนวลและมีการวิจารณ์อย่างหนักต่อวิธีการของ Duterte กลที่ไร้ความปรานี

สมัครสมาชิก แจ้งข่าวIDPC ทุกเดือน เพื่อรับข้อมูลเกี่ยวกับประเด็นที่เกี่ยวข้องกับนโยบายยาเสพติด

กรุณาดูด้านล่างสำหรับข้อมูลเพิ่มเติมเป็นภาษาอังกฤษ

Launched a year ago, Philippine President Rodrigo Duterte's brutal war on drugs has resulted in thousands of deaths, yet the street price of crystal methamphetamine in Manila has fallen and surveys show Filipinos are as anxious as ever about crime.

Duterte took power on June 30 last year, vowing to halt the drug abuse and lawlessness he saw as "symptoms of virulent social disease."

Thanks to his campaign, government officials say, crime has dropped, thousands of drug dealers are behind bars, a million users have registered for treatment, and future generations of Filipinos are being protected from the scourge of drugs.

"There are thousands of people who are being killed, yes," said Oscar Albayalde, Metro Manila's police chief told Reuters. "But there are millions who live, see?"

A growing chorus of critics, however, including human rights activists, lawyers and the country's influential Catholic Church, dispute the authorities' claims of success.

They say police have summarily executed drug suspects with impunity, terrorizing poorer communities and exacerbating the very lawlessness they were meant to tackle.

"This president behaves as if he is above the law - that he is the law," wrote Amado Picardal, an outspoken Filipino priest, in a recent article for a Catholic Bishops' Conference of the Philippines publication. "He has ignored the rule of law and human rights."

The drug war's exact death toll is hotly disputed, with critics saying the toll is far above the 5,000 that police have identified as either drug-related killings, or suspects shot dead during police operations.

Most victims are small-time users and dealers, while the masterminds behind the lucrative drug trade are largely unknown and at large, say critics of Duterte's ruthless methods.

Click here to read the full article.

Keep up-to-date with drug policy developments by subscribing to the IDPC Monthly Alert.

Thumbnail: Philippines exclusion CC Luc Forsyth