สี่ความเข้าใจผิดทั่วไปเกี่ยวกับเส้นทางยาเสพติดที่สหรัฐฯผูกพันผ่านเม็กซิโกและอเมริกากลาง

News

สี่ความเข้าใจผิดทั่วไปเกี่ยวกับเส้นทางยาเสพติดที่สหรัฐฯผูกพันผ่านเม็กซิโกและอเมริกากลาง

29 June 2017
Adam Isacson

ความเข้าใจผิดที่ 1: "อเมริกากลางเป็นเวกเตอร์ที่สำคัญสำหรับการค้ายาเสพติดเฮโรอีน"

หากเพียงแค่ดีดนิ้วและจะสามารถหยุดการค้ายาเสพติดทั้งหมดผ่านภูมิภาคได้ในพื้นที่ "Northern Triangle" ของอเมริกากลาง คงจะไม่มีผลต่อการทำลายล้าง opioid ทั่วทั้งสหรัฐอเมริกา เจ้าหน้าที่สหรัฐฯ คาดว่า 90 ถึง 94 เปอร์เซ็นต์ของเฮโรอีนที่บริโภคในประเทศสหรัฐอเมริกาในปัจจุบันมาจากประเทศเม็กซิโกซึ่งสามารถผลิตประมาณ 70 ตันต่อปี อีกสี่ถึงหกเปอร์เซ็นต์มาจากเอเชียโดยเฉพาะอย่างยิ่งอัฟกานิสถานซึ่งเป็นต้นกำเนิดของเฮโรอีน ส่วนใหญ่ที่บริโภคจากที่อื่น ๆ ในโลก ประมาณสองเปอร์เซ็นต์ของเฮโรอีนที่มาถึงประเทศสหรัฐอเมริกามาจากโคลัมเบียและปริมาณเล็กน้อยมาจากกัวเตมาลา

อเมริกากลางอยู่ทางใต้ของเม็กซิโก เฮโรอีนเม็กซิกันไม่น่าจะเดินทางไปทางทิศใต้ทางเหนือของสหรัฐฯ ส่วนที่ใช้เฮโรอีนของสหรัฐฯที่มีแนวโน้มว่าจะทำการค้าอยู่ที่ 2% ในโคลัมเบียหรือกัวเตมาลา แบบไดนามิกมีลักษณะคล้ายกันกับ methamphetamine ซึ่งถูกสังเคราะห์อย่างท่วมท้นในเม็กซิโกและ fentanyl ซึ่งส่วนใหญ่ผลิตในเอเชีย แต่ขายผ่านเม็กซิโก

ยาเสพติดหลักที่ผ่านอเมริกากลางคือโคเคนซึ่งผลิตในประเทศอันดีดแห่งโคลอมเบียเปรูและโบลิเวีย ประมาณร้อยละ 90 ของโคเคนที่ยึดในสหรัฐฯในปี พ.ศ. 2558 มาจากโคลัมเบีย ส่วนของโคเคนที่ถูกขนส่งไปยังสหรัฐฯกระทรวงการต่างประเทศได้รายงานเมื่อเดือนมีนาคมว่าประมาณ 90 เปอร์เซ็นต์ "ได้ขนยาครั้งแรกทางเม็กซิโกกลาง / อเมริกากลาง" การระบาดของวิกฤติ opioid มีน้อย

ความเข้าใจผิดที่2: "การสร้างกำแพงนั้นจะช่วยลดการค้ายาเสพติดเฮโรอีนเมทแอมเฟตามีนโคเคนและยาfentanyl"

สิ่งนี้แสดงให้เห็นถึงความเข้าใจผิดเกี่ยวกับการลักลอบขนข้ามพรมแดน

ส่วนใหญ่ของยาเสพติดที่เข้ามาจากเม็กซิโกไม่ผ่าน "จุดข้ามพรมแดน" - 48 จุดอย่างถูกต้องตามกฎหมาย เจ้าหน้าที่ศุลกากรและป้องกันชายแดนของสหรัฐฯ Gil Kerlikowske กล่าวกับคณะกรรมการรัฐสภาเมื่อปีที่แล้ว "เราไม่ได้รับเฮโรอีนจำนวนมากที่ยึดโดยตระเวนชายแดน แต่ว่าเป็นเพราะมีความเสี่ยงมากต่อคนลักลอบและความยากลำบากในการพยายามที่จะลักลอบนำเข้า"

"องค์กรด้านอาชญากรรมข้ามชาติ" ที่เกี่ยวข้องกับการขนส่งยาเสพติดในยานพาหนะจุดข้ามพรมแดนเข้าประเทศสหรัฐอเมริกา (POEs) "หน่วยงานบังคับใช้ยาเสพติดของสหรัฐ (DEA) รายงานว่าในการประเมินภัยคุกคามยาเสพติดแห่งชาติ "ยาเสพติดที่ผิดกฎหมายถูกลักลอบนำเข้าไปในสหรัฐอเมริกาในช่องที่ซ่อนอยู่ภายในรถโดยสารหรือใช้ร่วมกับสินค้าที่ถูกต้องตามกฎหมายในรถพ่วงรถแทรกเตอร์"

เฮโรอีนมีปริมาณน้อย "มันเป็นปริมาณที่ค่อนข้างน้อยประมาณ 40-50 ตันเราคิดว่าเฮโรอีนที่ให้การค้ายาเสพติดเฮโรอีนในสหรัฐฯ" พล.ต. จอห์นเคลลี่ผู้บัญชาการกองบัญชาการใต้ของสหรัฐฯกล่าวกับคณะกรรมการวุฒิสภาว่า เฮโรอีนทั้งหมดที่ใช้ในสหรัฐอเมริกาตลอดทั้งปีอาจพอดีกับตู้คอนเทนเนอร์ขนาด 40 ฟุตสองตู้

ตอนนี้ลองจินตนาการถึงเนื้อหาของภาชนะบรรจุที่แตกออกเป็นชิ้นเล็ก ๆ และกระจัดกระจายอยู่ทั่วยานพาหนะกระเป๋าเดินทางและการจัดส่งสินค้าและส่งผ่าน 48 จุด ทีสนามบินในช่วง 365 วัน ความยากลำบากดังกล่าวอธิบายได้ว่าทำไมในปี พ.ศ. 2558 DEA รายงานว่าหน่วยงานของสหรัฐสามารถจับเฮโรอีนได้จำนวน 6.8 ตันซึ่งเท่ากับจำนวนประมาณหนึ่งในเจ็ดของประมาณการความต้องการของ พล.ต. เคลลี่

รูปแบบการขนมีความคล้ายคลึงกันสำหรับยาที่มีขนาดกะทัดรัดเช่นโคเคน methamphetamine และ fentanyl ซึ่งถูกยึดโดยขาดลำไปที่ท่าเรือเข้า กัญชาซึ่งมีขนาดใหญ่และ bulkier ดูเหมือนจะขนบ่อยครั้งขึ้นในพื้นที่ระหว่างท่าเรือ
ด้วยผลิตภัณฑ์ขนาดเล็กที่มีขนาดกะทัดรัดและมีราคาแพงและโอกาสหลีกเลี่ยงการจับกุมและการจับกุมได้ถึง6 ใน 7 ครั้ง จึงไม่น่าแปลกใจที่ผู้ลักลอบค้าเฮโรอีนส่วนใหญ่ไม่ต้องกังวลเรื่องการขนส่งระหว่างท่าเรือในเขตที่มีประชากรเบาบางหรือที่รกร้างว่างเปล่า รั้วชายแดนอาจจะสร้าง

ท่าเรือเป็นภาพหลัก แต่อย่างไรก็ตามในขณะที่การบริหารของ Trump กำลังเสนอแผนงานที่มีความทะเยอทะยานแพงและมีราคาแพงการของบประมาณจะช่วยลดความต้องการในเอกสารได้มากถึง 5 พันล้านเหรียญสหรัฐตั้งแต่การปรับปรุงพนักงานไปจนถึงท่าเรือ

ความเข้าใจผิด3: "แก๊งที่เหมือนMS-13 กำลังเคลื่อนย้ายยาเสพติดจำนวนมากจากละตินอเมริกาไปยังสหรัฐอเมริกา"

แก๊งร้ายที่รุนแรงในอเมริกากลางโดยเฉพาะอย่างยิ่ง Mara Salvatrucha (MS-13) และองค์กร Barrio 18 ที่เกิดในสหรัฐอเมริกาทำเงินได้ส่วนใหญ่มาจากการกรรโชกนอกเหนือจากอาชญากรรมอื่น ๆ เช่นการโจรกรรมและการค้ามนุษย์ แม้ว่าพวกเขาจะมีส่วนร่วมในการขายยาเสพติดระดับล่างในละแวกใกล้เคียงที่พวกเขามีการใช้งานเรียกว่า "narcomenudeo" แก๊งเหล่านี้ไม่ใช่คนที่อยู่เบื้องหลังการขนส่งหลายกิโลกรัมหรือแม้กระทั่งหลายตันของโคเคนที่ผ่านอเมริกากลาง เส้นทางไปยังประเทศสหรัฐอเมริกาจากประเทศแอนเดียน

การขายส่งยาเสพติดโคเคน "ขายส่ง" ส่วนใหญ่เป็นผลงานของการค้ายาเสพติด Amb วิลเลียม Brownfield ผู้ช่วยเลขานุการของรัฐสำหรับยาเสพติดระหว่างประเทศและการบังคับใช้กฎหมายกิจการทำให้ความแตกต่าง:

"มีสองปัจจัยผลักดันที่สร้างความเสียหายที่มากมายในฮอนดูรัสและค่อนข้างตรงไปตรงมาทั้งสามเหลี่ยมทางเหนือ อันดับแรกคือองค์กรอาชญากรรมข้ามชาติซึ่งจัดเป็นองค์กรค้ายาเสพติดส่วนใหญ่ พวกเขาเป็นอาชญากรมืออาชีพและวัตถุประสงค์ของพวกเขามีความสำคัญทางเศรษฐกิจ ประการที่สองคือแก๊งอาชญากร "

กลุ่มแรกคือองค์การขนส่งยา (บางครั้งเรียกว่า "transportistas") มีความรุนแรงในพื้นที่ที่ทับซ้อนกับเส้นทางการค้ามนุษย์ แต่ส่วนใหญ่ไม่รับผิดชอบต่ออาชญากรรมและความรุนแรงในเขตเมือง องค์กรสืบสวนสอบสวนคดีอาชญากรรม InSight บางส่วนของผู้ที่ใช้งานมากที่สุดในอเมริกากลาง: Perrones เอลซัลวาดอร์และ Texis Cartel; กัวเตมาลาของเครื่องรักษาความปลอดภัยที่ผิดกฎหมายและโรงพยาบาล Lorenzana, เมนโดซาและครอบครัวอาชญากรรมLeón; กลุ่มประเทศฮอนดูรัสในมหาสมุทรแอตแลนติก Cachiros และครอบครัว Valle; ครอบครัว Reyes AragónและReñazcoในนิการากัว; และ Bagdad และ Calor Calor แก๊งค์ในปานามา

กลุ่มเหล่านี้สามารถถ่ายโอนความสัมพันธ์กับแก๊งเช่น MS-13 บางครั้งจ้างสมาชิกแก๊งเป็นนักฆ่าและจัดหายาที่พวกเขาขายในละแวกใกล้เคียงที่พวกเขาควบคุม แต่ในขณะที่แก๊งอาจต้องการเข้าร่วมการโยกย้ายยาจากต่างประเทศจำนวนมากพวกเขาก็ไม่ค่อยได้ทำเช่นนั้น

ในประเทศสหรัฐอเมริกาเมื่อแก๊งในอเมริกากลางขายยาเสพติดบนท้องถนนพวกเขาไม่ได้ขายยาเสพติดที่พวกเขาได้นำออกมาจากภูมิภาคนี้ด้วยตัวเอง DEA รายงานว่า "แก๊งค้ายายังคงเป็นแหล่งจัดหายาเสพติดหลักสำหรับแก๊งต่างๆในขณะที่แก๊งข้างถนนแก๊งคุกและแก๊งค์แก๊งมอเตอร์ไซค์นอกกฎหมาย (OMGs) สร้างยอดขายระดับถนนสำหรับ แก๊งค้า."

ความเข้าใจผิดที่4: "เม็กซิโกยึดจับโคเคนมากกว่าประเทศในละตินอเมริกามากที่สุด"

มีความเข้าใจผิดๆว่าเม็กซิโกจะค้นหาและหยุดยาการไหล่บ่าเป็นจำนวนมาก

รายชื่อรายงานโคเคนปี 2016 ที่รายงานและการยึดโคเคนฐานจากรายงานข้อความรายงานการควบคุมยาเสพติดแห่งชาติฉบับเดือนมีนาคมปีพ. ศ. 2560 ของกระทรวงการต่างประเทศเมื่อปี พ.ศ. 2517 เป็นเรื่องน่าทึ่งเพราะ ประการแรกเม็กซิโกและฮอนดูรัส - สองประเทศที่มความใกล้เคียงกับความพยายามในการต่อต้านยาเสพติดของสหรัฐอเมริกา - ปรากฏอยู่ในรายการนี้ ประการที่สองประเทศทั้งสองนี้รวมทั้งประเทศเวเนซุเอลาขาดการรายงานที่เชื่อถือได้ในปัจจุบันเกี่ยวกับกระแสโคเคนและการยึดจับของกลางที่มีจำนวนสูงกว่า และประการที่สามความใกล้ชิดกับโคลอมเบียดูเหมือนว่าจะสัมพันธ์กับการจับโคเคนที่สูงขึ้นซึ่งอาจอธิบายได้ว่าทำไมเม็กซิโกถึงใกล้ด้านล่าง

ความเข้าใจผิดเหล่านี้แสดงให้เห็นถึงความซับซ้อนของการลดความเสียหายที่เกิดจากการเสพติดอาชญากรรมและการไม่ได้รับการยกเว้นโทษตลอดเส้นทางที่นำมาจากเขตโคคาและป๊อปปี้ไปยังย่านต่างๆในสหรัฐฯ การแก้ไขปัญหาไม่ได้อยู่ที่การกำจัดพืชของชาวนาการสร้างกำแพงสูงแตกแยกบนถนนหรือกฎหมายโดยไม่ต้องมีการควบคุมอย่างเข้มงวดประสบการณ์ในช่วง 40 ปีที่ผ่านมาชี้ให้เห็นถึงยุทธศาสตร์ที่ไม่ทันยุค ได้แก่ การทำลายความเชื่อมโยงระหว่างรัฐและอาชญากรรมที่มีการก่อการร้ายโดยการปฏิรูปกระบวนการยุติธรรม การสร้างโอกาสทางเศรษฐกิจและพลเมืองในดินแดนที่มีความรุนแรง นำสถานะของพลเรือนไปยังพื้นที่รกร้างที่ปลูกพืชที่ผิดกฎหมาย; ปฏิรูปตำรวจและเรือนจำ และขยายการเข้าถึงการรักษาที่บ้าน การแสวงหากลยุทธ์เหล่านี้ต้องใช้ความอดทนและความมุ่งมั่นในระยะยาวและความเต็มใจที่จะวัดตัวชี้วัดที่ถูกต้องโดยไม่ต้องถูกนำออกไปโดยความเข้าใจผิด

สมัครสมาชิก แจ้งข่าว IDPC ทุกเดือน เพื่อรับข้อมูลเกี่ยวกับประเด็นที่เกี่ยวข้องกับนโยบายยาเสพติด

กรุณาดูด้านล่างสำหรับข้อมูลเพิ่มเติมเป็นภาษาอังกฤษ

By Adam Isacson

Misconception 1: “Central America is an important vector for heroin trafficking.”

If we could snap our fingers and halt all drug trafficking through Central America’s “Northern Triangle” region, it would have no effect on the opioid crisis devastating communities across the United States. U.S. officials estimate that 90 to 94 percent of heroin consumed in the United States today comes from Mexico, which is now producing about 70 tons per year. Another four to six percent comes from Asia, principally Afghanistan, the origin of most heroin consumed elsewhere in the world. About two percent of heroin that reaches the United States comes from Colombia, and a negligible amount is made in Guatemala.

Central America is south of Mexico. Mexican heroin is unlikely to travel south on its way north to the United States. The only portion of U.S. heroin consumption that is likely to transit Central America is the roughly two percent produced in Colombia or Guatemala. The dynamic is similar for methamphetamine, which is overwhelmingly synthesized in Mexico, and fentanyl, which is mostly produced in Asia but passes through Mexico.

By far the main drug that does pass through Central America is cocaine, which is produced in the Andean nations of Colombia, Peru, and Bolivia. About 90 percent of cocaine seized in the United States in 2015 was of Colombian origin. Of cocaine trafficked to the United States, the State Department reported in March, about 90 percent “first transited through the Mexico/Central America corridor.” Central America’s relevance to the opioid crisis, however, is marginal.

Misconception 2: “Building a wall would greatly reduce heroin, methamphetamine, cocaine, and fentanyl trafficking.”

Proponents of a border wall often claim that it would help the United States solve its opioid addiction problem by blocking heroin smugglers from Mexico. This reveals a misunderstanding of how cross-border smuggling works.

The vast majority of the drug that enters from Mexico does so through “ports of entry”—the 48 official land crossings through which millions of people, vehicles, and cargo pass every day. “Heroin seizures almost predominantly are through the port of entry and either carried in a concealed part of a vehicle or carried by an individual,” then-U.S. Customs and Border Protection Commissioner Gil Kerlikowske told a congressional committee last year. “We don’t get much heroin seized by Border Patrol coming through, I think just because there are a lot of risks to the smugglers and the difficulty of trying to smuggle it through,” he said.

“The most common method employed by Mexican TCOs [Transnational Criminal Organizations] involves transporting drugs in vehicles through U.S. ports of entry (POEs),” the U.S. Drug Enforcement Agency (DEA) reported in its 2016 National Drug Threat Assessment. “Illicit drugs are smuggled into the United States in concealed compartments within passenger vehicles or commingled with legitimate goods on tractor trailers,” according to the document.

Heroin is small in volume. “It’s a relatively small amount—40-50 tons, we think—of heroin that feeds the heroin epidemic in the United States,” Gen. John Kelly, then the commander of U.S. Southern Command, told a Senate committee in 2015. The amount has probably increased somewhat today, but still takes up little space: all the heroin consumed in the United States in an entire year could probably fit into two 40-foot shipping containers.

Now, imagine the contents of those containers broken up into tiny amounts and scattered across vehicles, luggage, and cargo shipments and sent through 48 land crossings, plus airports, over the course of 365 days. The difficulty explains why in 2015, the DEA reported that U.S. authorities managed to seize 6.8 tons of heroin, an amount equal to perhaps one-seventh of Gen. Kelly’s demand estimate.
The dynamic is similar for other compact-volume drugs like cocaine, methamphetamine, and fentanyl, which are overwhelmingly seized at ports of entry. Cannabis, which is larger and bulkier, appears to be trafficked more frequently in the areas between the ports.
With a small, compact, and expensive product, and a six-sevenths chance of avoiding detection and seizure, it’s unsurprising that most heroin smugglers don’t bother to transport it between the ports of entry, in the sparsely populated or wilderness zones where proposed border fencing might be built.
The ports of entry are a big part of the picture. Yet while the Trump administration is loudly proposing ambitious, expensive wall-building plans, its budget requests would do very little to address the US$5 billion in documented needs, from renovations to staffing, at the ports of entry.

Misconception 3: “Gangs like MS-13 are moving a lot of drugs from Latin America into the United States.”

Central America’s hyper-violent street gangs, especially the Mara Salvatrucha (MS-13) and Barrio 18 organizations that originated in the United States, make their money primarily from extortion, in addition to other criminal activities like theft and human trafficking. While they do engage in street-level drug sales in the neighborhoods in which they are active, known as “narcomenudeo,” these gangs are not the ones behind the multi-kilogram or even multi-ton shipments of cocaine that pass through Central America en route to the United States from Andean countries.
“Wholesale” cocaine transshipment is mostly the work of cartels. Amb. William Brownfield, the Assistant Secretary of State for International Narcotics and Law Enforcement Affairs, makes the distinction:

“There are two driving factors that are creating a vast amount of corruption in Honduras, and quite frankly throughout the Northern Triangle. First are the organized—the transnational criminal organizations, largely drug trafficking. They are professional criminals, and their objectives are economic in nature. The second are the criminal gangs.”

The first group, the drug-transshipment organizations (sometimes called “transportistas”), are also violent in areas that overlap with trafficking routes, but are largely not responsible for the high levels of crime and violence in urban centers. The investigative organization InSight Crime profiles some of those most active in Central America: El Salvador’s Perrones and Texis Cartel; Guatemala’s Illegal Clandestine Security Apparatuses and Lorenzana, Mendoza, and León crime families; Honduras’s Atlantic cartel, Cachiros, and Valle family; the Reyes Aragón and Reñazco families in Nicaragua; and the Bagdad and Calor Calor gangs in Panama.
These transshipment groups can have a relationship with gangs like MS-13, sometimes hiring gang members as hitmen and providing them with the drugs they sell in the neighborhoods they control. But while the gangs may desire to participate more in large-scale international drug transshipment, they rarely get to do so.
Inside the United States, when Central American gangs sell drugs on the streets, they are not selling drugs that they have brought from the region on their own. Instead, they get their inventory from the cartels, the DEA reports: “The cartels remain the main source of drug supply for the gangs, while the street gangs, prison gangs, and OMGs [outlaw motorcycle gangs] generate street-level sales for the cartels."

Misconception 4: “Mexico seizes more cocaine than most Latin American nations.”

With so much Andean cocaine flowing through the Mexico-Central America vector, one might expect Mexico to be finding and stopping a large amount of the drug. Seizure data, in fact, indicates otherwise: once smugglers reach Mexico, their probability of losing control of their cocaine drops.
The following list of reported 2016 cocaine plus cocaine base seizures is taken from the text of the State Department’s March 2017 International Narcotics Control Strategy Report. It’s notable for a few things. First, Mexico and Honduras—two countries closely aligned with U.S. counter-drug efforts—appear far down the list. Second, these two countries, plus Venezuela, lack reliable current public reporting on cocaine flows and seizures. And third, proximity to Colombia seems to correlate with higher cocaine seizures, which may explain in part why Mexico is near the bottom.


These misconceptions show how complex it is to minimize the damage done by addiction, organized crime, and impunity all along the routes that lead from coca and poppy fields to U.S. neighborhoods. There is no magic solution, like eradicating farmers’ plants, building high walls, cracking down on street gangs, or legalizing without tight regulation. The past 40 years’ experience points to less flashy strategies, among them: breaking corrupt links between states and organized crime through judicial reform; creating economic and civic opportunities in violence-prone territories; bringing a civilian state presence to abandoned zones where illicit crops are cultivated; reforming police and prisons; and expanding access to treatment at home. Pursuing these strategies requires patience, a long-term commitment, and a willingness to measure the right indicators—without being led away by misconceptions.

Thumbnail: Wikipedia

Keep up-to-date with drug policy developments by subscribing to the IDPC Monthly Alert.